Δεκαετία 20 περ. - Η μονάδα επεξεργασίας σπόγγου Μπράουν (αρχείο Γ. Μπράουν) |
Ετοιμασία δύτη |
Σε λίγο χρόνο, ξεκινούν αντιδράσεις για τη χρήση του σκάφανδρου που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις και δημιουργούν το λεγόμενο "σπογγαλιευτικό ζήτημα", που ως αποτέλεσμα έχει να απαγορευτεί σταδιακά η χρήση του. Κατά την τελυταία δεκαετία του 19ου αιώνα, η εκστρατεία κατά της χρήσης του σκάφανδρου οδηγεί την "μεγάλη πύλη", το Σουλτάνο δηλαδή, στην απαγόρευση σπογγαλιείας με αυτή τη μέθοδο στην Οθωμανική επικράτεια. Η απόφαση αυτή, αν και ήταν από πολλούς επιδιωκόμενη, έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδύνο οικονομικού "μαρασμού" του Κλάδου στα νησιά του Αιγαίου, που δεν ανήκαν τότε στο Ελληνικό Κράτος. Τα νησιά του Σαρωνικού και η Ερμιονίδα, εν τω μεταξύ, θεωρούνται ως ωφελημένοι της υπόθεσης με μοναδικό πρόβλημά τους την αδυναμία αλιείας σε μη ελληνικά ύδατα. Κάπου εδώ ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες μια πολιτική πίεση στην Ελληνική Κυβέρνηση για επίσημη άδεια σπογγαλιείας σε ελληνικούς βυθούς, αν και λόγω της απαγόρευσης είχε ξεκινήσει μια μεγάλη διαμάχη, που οδήγησε
Επιστολόχαρτο αρχών του 20ου αιώνα με τη φίρμα του αιγινήτη εμπόρου Πετρά ή Γιαννέλη. |
"" Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑΣ - Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Χθες την 10ην πρωινήν ώραν συνήλθον εν τη αιθούση της Βουλής οι βουλευταί Ύδρας κ.κ. Τσαμαδός, Κουντουριώτης, Σπετσών Λεωνίδας, Γκίκας, Ερμιονίδος ο κ. Ρέπουλης και Αιγίνης ο κ. Μωραϊτίνης και συνεσκέφθησαν επί του τόσο σοβαρού ζητήματος της απαγορεύσεως της σπογγαλιείας υπό της Πύλης εις τα παράλια της Τριπολίτιδος. Έλαβον τον λόγον πάντες σχεδόν διαδοχικώς και παρέστησαν διά ζωηρών χρωμάτων τον κίνδυνον, όστις επαπειλεί πάντας τους κατοίκους των επαρχιών των ένεκα του ληφθέντος παρά της Τουρκίας σοβαρού μέτρου. Ιδίως η σύσκεψις περιεστράφη εις την εξεύρεσιν μέρους, εις ο θα δυνηθώσι τα σπογγαλευτικά πλοιάρια να αλιεύσωσιν, εν η περιπτώσει η Πϋλη επιμείνη εις το ληφθέν παρ’ αυτής μέτρον. Εγένετο λόγος περί παραλίων πολλών νήσων. Εξ ων εκρίθησαν ως καταλληλότερα τα παράλια της νήσου Κρήτης, εις τα οποία δύναται να γείνη αλιεία διά σκαφάνδρων. Εννοείται, ότι οι σπογγαλιείς δεν θα έχουν τα κέρδη, άτινα απεκόμιζον αλιεύοντες εις τα παράλια της Τριπολίτιδος, αλλ’ ίνα μη μένωσιν άνευ εργασίας, εθεωρήθη αναγκαίον να στραφώσιν αλλαχού, εκρίθησαν δε προσοδοφόρα τα Κρητικά παράλια. Αλλά και εν Κρήτη δι’ Ηγεμονικού διατάγματος είχε απαγορευθή η σπογγαλλιεία εις τα παράλια της Μεγαλονήσου, επομένως θα παραστή ανάγκη να παρακληθή ο Αρμοστής της Κρήτης να άρη την απογόρευσιν. Απεφάσισαν λοιπόν οι συνελθόντες βουλευταί όπως ανέλθωσιν εις τα’ Ανάκτορα και παρουσιασθώσιν εις τον Βασιλέα, τον οποίον να παρακαλέσωσι να γράψη εις τον Αρμοστήν της Κρήτης βασιλόπαιδα Γεώργιον να επιστρέψη την εις τα Κρητικά παράλια αλιείαν σπόγγων διά σκαφάνδρων.
ΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ: Πράγματι περί την 11 ½ οι βουλευταί ανήλθον εις τα Ανάκτορα και διά του υπασπιστού κ. Παπαδιαμαντοπούλου, εζήτησαν να ορισθή αυτοίς ημέρα, ίνα παρουσιασθώσιν ενώπιον τους Α. Μ. του Βασιλέως.
Μωραϊτίνης Κ. (πηγή: ΕΚΤ) |
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ: Ο υπασπιστής κ. Παπαδιαμαντόπουλος ολίγον προς της 1 μ.μ. ανεκοίνωσεν εις την Α.Μ. τον Βασιλέα ότι οι βουλευταί Σπετσών, Ύδρας, Ερμιονίδος και Αιγίνης εζήτησαν να τοις ορισθή ημέρα, ίνα ζητήσωσι παρά του Άνακτος την μεσολάβησίν Του παρά των αρμοστή της Κρήτης όπως επιτραπή η σπογγαλιεία εις τα Κρητικά παράλια. Ο Βασιλεύς μετά μεγίστης ευχαριστήσεως εδέχθη να πράξη τούτο, ανέθεσε δεν εις το κ. Παπαδιαμαντόπουλον να διαβεβαιώση τους βουλευτάς, ότι δι΄ ιδιοχείρου επιστολής θα συστήση εις τον πρίγκηπα Γεώργιον την άρσιν της απαγορεύσεως της σπογγαλιείας εις τα παράλια της Κρήτης. Προσέτι δε ότι μεγίστας προσπαθείας θα καταβάλη η Μεγαλειότης του και παρά τω Σουλτάνω, όπως αρθή το απαγορευτικόν μέτρον της σπογγαλιείας εις τα παράλια της Τριπολίτιδος. Τους λόγους τούτους του Βασιλεώς ο κ. Παπαδιαμαντόπουλος ανεκοίνωσε χθες την εσπέραν εις τους κ.κ. βουλευτάς. ""
Απόχη δύτη (Συλλογή Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας)
|
ΠΗΓΕΣ: Ιστοσελίδες "sponge.gr" και "Βικιπαιδεία", Αρχείο Νεκτ. Κουκούλη, Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, Αρχείο Γ. Μπράουν, Συλλογή Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου