Ένα σπάνιο παλιό ενδεικτικό μαθητή του "Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Αιγίνης", που μας έστειλε μέλος της ομώνυμης με το παρόν ιστολόγιο διαδικτυακής ομάδας στο FACEBOOK, στέκεται αφορμή να πούμε μερικά στοιχεία για εκείνη τη σχολική χρονιά, συμβάλλοντας έτσι στην μελέτη της ιστορίας της τοπικής Εκπαίδευσης αλλά και στο χρονοτάξιδο του νου. Εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου 1915 και ανήκε στον μαθητή Αναστάσιο Β. Βαλλή, ο οποίος:
"Διακούσας τα μαθήματα της Β' τάξεως του Σχολείου τούτου και εν τέλει του σχολικού έτους 1914 - 1915 εξετασθείς εις αυτά εκρίθη άξιος προαγωγής με βαθμόν "Αριστα έξ <6>". Η δε διαγωγή του εκρίθη κοσμιωτάτη. - Ο διδάσκαλος Αντώνιος Καρύδης - Ο Διευθυντής".
|
Αρχείο κ. Έλενας Βαλλή |
Σε μας έφτασε από το αρχείο της κόρης του κ. Έλενας Βαλλή. Αν και το ενδεικτικό είχε υπογράψει μόνο ο δάσκαλος του μαθητή, βρίσκουμε αφορμή να δημοσιεύσουμε την πλήρη σύνθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού του Σχολείου για εκείνη τη σχολική χρονιά και όχι μόνο. Το Δημοτικό Σχολείο ή Δημοτική Σχολή Αρρένων Αιγίνης, λοιπόν, ως το 1922 στεγαζόταν σε ιδιωτικά οικήματα και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο σχολικό κτήριο, που σήμερα είναι η παλιά πτέρυγα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που το διαδέχθηκε και υπηρεσιακά. Από το 1913 είχε προαχθεί σε "πεντατάξιον". Διευθυντής του από το 1899 ως και το 1916 ήταν ο γνωστός μας Αντώνιος Πελεκάνος και λοιποί δάσκαλοι οι Καρύδης Αντώνιος, Αιγινήτης στην καταγωγή, ο Λουκάς Καλπύρης, άγνωστης καταγωγής, και οι καταγόμενοι από την Τρίπολη Νικόλαος Γρηγορόπουλος και Μενέλαος Φιλανθίδης. Η έρευνά μας σε σχέση με τα πρόσωπα αυτά προχώρησε, όμως, λίγο πιο βαθιά. Ο τελευταίος ήταν και λογοτέχνης με πολλά διηγήματά του, δημοσιευμένα στο περιοδικό της εποχής ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.
Όσο αφορά τον Αντώνιο Πελεκάνο, πολλαπλές οι αναφορές μας και άλλων ερευνητών, για την, πέραν της εκπαίδευσης, συμβολή του στις πρώτες συστηματικές προσπάθειες διάσωσης των αρχαιοτήτων του Νησιού μας.
|
Αντώνιος Πελεκάνος |
Συνεχίζοντας την έρευνα, σχετικά με τον Αντώνιο Καρύδη, εντοπίσαμε στο ιστολόγιο του εκπαιδευτικού Αιγινήτικης καταγωγής Ιωάννη Λύρα, που ζει στη Βαλύρα Μεσσηνίας, ότι ήταν προπάππους του. Γεννήθηκε το 1857 και αποβίωσε το 1937 και είχε (μάλλον) νυμφευθεί τη Μαρία Μιχ. Μούρτζη. Ήταν γόνος της οικογένειας του Περδικιώτη αγωνιστή του 1821 Γιωργάκη Καρύδη ή Τσελεπή.
|
Αντώνιος Γ. Καρύδης - Μαρία Μιχ. Μούρτζη
|
ΕΡΕΥΝΑ: Νεκτ. Γ. Κουκούλης
ΠΗΓΕΣ: Φωτ. Αρχείο Έλενας Βαλλή, Ιστολόγιο Γιάννη Λύρα [
http://lyrasi.blogspot.gr], Ψηφ. Αρχείο Γερμ. Αρχ. Ινστιτούτου, αρχείο 1ου Δημ. Σχολείο, αρχείο Νεκτ Κουκούλη.