ΕΡΕΥΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΑΙΓΙΝΑ - ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '60: ΑΝΤΙΟ ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ Δ.Ε.Η.

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που συγκεντρώνει ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας, μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο έρευνας αρχείων. Έτσι η έρευνά μας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για άλλους λόγους, μας έδωσε και "παράπλευρα" οφέλη.
Αρκετός κόσμος γνωρίζει ότι η ηλεκτροδότηση της Πόλης, πριν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή "Πασπάρα" στην Κυψέλη, που έδωσε ρεύμα σιγά σιγά σε όλο το Νησί, γινόταν από τήν ιδιωτικη ηλεκτρική εταιρεία του Ι. Μπούσουλα, που λειτούργησε για 25 τουλάχιστον χρόνια στο σήμερα εγκαταλειμμένο κτήριο της "παλιάς Ηλεκτρικής", μεταξύ του Μητροπολιτικού Ναού και του Πύργου Μαρκέλλου, όπου βρισκόταν και το παγοποιείο.
Χαμένες μέσα σε διάφορα αρχεία αποδείξεις κατανάλωσης (λογαριασμοί) που ακολουθήσαμε μήνα προς μήνα, δείχνουν ότι στις αρχές της δεκαετίας '60 και μετά από ένα μικρό διάστημα παράλληλης λειτουργίας, η Αίγινα καλωσόρισε τον σαφώς ποιοτικότερο και πιο αξιόπιστο τρόπο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΔΕΗ. Η ηλεκτροδότηση όλου του Νησιού επεκτεινόταν σταδιακά και ολοκληρώθηκε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Απολαύστε, λοιπόν τα τεκμήρια αλλά και τις απολαυστικές προπαγανδιστικές και απολαυστικές οδηγίες προς τους νέους πελάτες.
Αρχικά παρατίθεται ένας από τους τελευταίους λογαριασμούς της εταιρείας Μπούσουλα και ακολουθούν οι πρώτοι λογαριασμοί και τα δελτία καταμέτρησης της ΔΕΗ και απ' τις δυο τους όψεις.






 
(έρευνα: Νεκτ. Κουκούλης - ΠΗΓΗ: Γενικά Αρχεία Κράτους)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου