ΕΡΕΥΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

1826: Σπάνιο σχέδιο του πλοίου του Κ. Κανάρη και του Λιμανιού. Η συνεχιζόμενη απουσία Ιστορικού Αρχείου στην Αίγινα.

   Ένα σπάνιο σχέδιο που εικονίζει το πυρπολικό πλοίο του Κανάρη πριν την αναχώρησή του για την εκστρατεία της Σάμου (Ιούλιος 1826) εντοπίστηκε από συνεργάτη του τοπικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Aegina Light (1), να δημοπρατείται στην δημοπρασία του γνωστού αθηναϊκού Οίκου Βέργου της 18ης Μαρτίου 2016 (3). Η είδηση αναδημοσιεύτηκε και από το ιστολόγιο "Οδός Αιγίνης" (2). Η ακριβής περιγαφή του"λαχνού", που έχει ως εκτιμώμενη τιμή τα 800 - 1200 €  στην εν λόγω δημοπρασία, έχει ως εξής:



"Τό πυρπολικό τοῦ Κανάρη στήν Αἴγινα, 12 Ἰουλίου 1826.
  Μελάνι καί μολύβι σέ χαρτί, 212 x 312 mm. Τίτλος στά ἀγγλικά κάτω στό μέσο: «Canaris’s / Fireship», τόπος καί χρονολογία κάτω δεξιά: «AEGINA 12 JULY 1826». Εἰκονίζεται τό πυρπολικό τοῦ Κανάρη λίγο πρίν τήν ἀναχώρησή του γιά τήν ἐκστρατεία τῆς Σάμου, κατά τήν ὁποία ὁ ἥρωας ἔχασε τρεῖς συντρόφους του ὅταν τό πυρπολικό του βυθίστηκε πρίν ἐκραγεῖ (16 Ἰουλίου)."   


  Εμείς ως ντόπιοι, παρατηρούμε τη "μπούκα" του λιμανιού. Αριστερά το Μπούρτζι και δεξιά ο Άγιος Νικόλαος, ενώ εντύπωση προξενεί η κίνηση πολλών πλοίων, που δεν είναι έμπνευση του χαράκτη (δεν αναφέρεται ποιος είναι) αλλά ιστορική πραγματικότητα. Το έργο αυτό θα έπρεπε να αποκτηθεί από την Αίγινα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συμπολίτης με την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, πράγμα που θα ήταν ευχής έργον. Αν υπήρχε εν λειτουργία το Ιστορικό Αρχείο μας, θα μπορούσε να πάρει μέρος στη δημοπρασία, που γίνεται σε μια εβδομάδα. Προς το παρόν, όμως, το Ι. Α. Αίγινας είναι ένα μάτσο χαρτόκουτες στα υπόγεια του Δημ. Σχ. Βαθέος.Το Υπουργείο Παιδείας και ο κ. Φίλης "περί άλλα τυρβάζουν" και το έχουν ξεχάσει. Μετά τη συνταξιοδότηση της Κας Γιαννούλη, θα μπορούσε να έχει αποσπαστεί υπάλληλος, αφού η θέση είναι κενή και τα κυριότερα αρχεία του να έχουν αναπτυχθεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στις αίθουσες που ο Δήμος διά της Σχολικής Επιτροπής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επί προεδρίας μου, είχε παραχωρήσει, πράγμα που είναι εις γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου.
   Ίσως η σημερινή Δημοτική Αρχή πρέπει να ξανασχοληθεί με το θέμα, αφού και οι αντιρρήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας του Βαθέος έχουν από καιρό καμφθεί. 

(1) http://aeginalight.gr/article.php?id=82863
(2) http://odosaeginis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_10.html?spref=fb
(3) http://www.vergosauctions.com/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&Itemid=119&sku=B64_432

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου