ΕΡΕΥΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

1913: Μια Μυρσίνη που τη φώναζαν "Σύνη" και μια συλλεκτική καρτ-ποστάλ.

   Απολαυστικές και συνάμα διδακτικές λεπτομέρειες προσφέρει η έρευνα της καθημερινότητας των τελών 19ου, αρχών 20ού αιώνα και στην Αίγινα. Στο ακόλουθο "μαργαριτάρι" βλέπουμε ένα ιδιότυπο χάσμα γενεών να εμφανίζεται σε ένα ευχετήριο "επιστολικό δελτάριο", ταχυδρομημένο στις 24 Σεπτεμβρίου 1913 από την Αίγινα προς την Αθήνα, από μια γιαγιά προς την εγγονή της, λόγω ονομαστικής εορτής. Και διαβάζουμε:

   "Δδα Σύνην Σ. Λάρδη, Λεωφόρον Αλεξάνδρας 26, Αθήνας.
Αγαπητή Σύνη, επί τη εορτή σου, Σου εύχομαι έτη πολλά και ευτυχή. Σε φιλώ και σε εύχομαι, η γιαγιά σου Μυρσίνη."



   Μας ξένισε το όνομα της ... "Δδος" και το ψάξαμε. Στις 24 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, εορτάζει η Μυρσίνη στο χριστιανικό εορτολόγιο, άρα γιόρταζε η γιαγιά. Γιόρταζε, όμως, και η "Σύνη" που απλά ως νεότερη και πιο μοντέρνα είχε μετονομασθεί. Ένα απλό κειμενάκι με ηθογραφικά μηνύματα, έναν αιώνα πριν.
   Πέραν του επικοινωνιακού περιεχομένου, τώρα, πρέπει να αναφερθούμε και σε στοιχεία που καθιστούν το συγκεκριμένο "δελτάριο" και αξιόλογο συλλεκτικό αντικείμενο, Το σώμα του είναι μια σπάνια φωτογραφία του Ναού Αφαίας, που τότε δεν αποκαλείτο έτσι, το Νο 153 έκδοσης Πάλλη (Α. G. Pallis) στα πλαίσια της "Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης", γι' αυτό και δίγλωσσο, με τίτλο "ΝΑΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ - Temple d' Aegina - Grece". Τα ταχυδρομικά τέλη πληρώθηκαν με  γραμματόσημο των πέντε λεπτών, που απεικονίζει τον Ερμή. Ανήκε στη "λιθογραφική σειρά" των ΕΛΤΑ του 1912, μια πιο φτηνή έκδοση της πανομοιότυπης κατά τα άλλα "χαλκογραφικής σειράς" του 1911, εκτυπωμένη στην Κέρκυρα από το τυπογραφείο Γεράσιμου Ασπιώτη, σε σχέδια των Ιακωβίδη & Σβορώνου. Όπως βλέπουμε από την δυσδιάκριτη και ... ανάποδη, αλλά σπάνια, σφραγίδα που το ακυρώνει, ταχυδρομήθηκε από το "Τηλεγραφικόν Γραφείον Αιγίνης" στις 24/9/1913. "Αφίχθη εις Αθήνας" στις 28/9/1913, όπως φαίνεται από την πεντακάθαρη σφραγίδα ταχυδρομική "ΑΘΗΝΑΙ - ΑΦΙΞΙΣ".
  Και γιαγιά και εγγονή, βέβαια, τώρα πλέον θα έχουν αποδημήσει. Ας είναι αείμνηστες από τους συγγενείς του!!!

ΕΡΕΥΝΑ - ΑΡΧΕΙΟ: Νεκτ Γ. Κουκούλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου